Hai sumer!

Ello smua. Ni la blog sa yang ntah ke berapa sudah coz blog2 lain yang sa bwat sumanya hancus d tengah jalan. Hrapan blog ini dpt brtahan la brbanding blog2 sa yg len. Teda apa2 yang best dalam blog ini, coretan2 sket yang sa kira bleh kongsikan kpd sepa2 yang ter ‘puluk’ jumpa n masuk blog ini. Apa2 pun, sa ucapkan welcome saja la kpd sepa2 yang berjaya jumpa blog ini n bwat la cam blog sindri hehehe…

rubiks

p/s: Susunan2 ayat n prkataan dlm blog ini adalah trlalu “rasmi” n so on, jd kalo mana2 bhagian yang kurang atau langsung x difahami, pura2 ja la paham ye. Tq di atas lwtan anda suma…

Haihai!

Uii aku datang balik setelah lama menyepi. Sa tiba2 teringat sa ada pula blog. Memang sa ni bukan kaki blog la ni. Slama ni pn suma blog yg sa bwat hancus d tngah jln. Mmandangkan sa uda bjnji x mau kc ilang ni bnda ni sa sa cuba usahakan supaya sa aktif dlm memblog guna ini la. Doakan supya sa brjaya (lau ada la yg tepuluk p lawat p cni ni). K Im on my way 2 memikir apa idea utk d share lg ni lpas ni.

Cuti!

Empoon. Lma inda msuk n update blog ni. Adakah ia akan mnjadi snasib dgn blog2 yg trdahulu? Inda! Sa inda snggup uda mo buat blog lg klo tiba2 dtg minat d masa akan dtg. So sa akan cuba prtahankan ini drpd ilang dtelan zaman muahahaha… K lah, dlm masa bbrapa tempoh ini sa btul2 bizi n x masa mo buka blog. So kta akan jumpa dlm tempoh masa akan datang lagi ya…

K, mngantuk uda. Siang tadi banyak karaja. Bye…

Sa d BTN Kundasang

Skrang ni sa di Kundasang p bengkel bwat krtas krja utk JPP kmi ni. Jd suma aktvt stiap exco uda kna rncang kna bkin prncangan dia la utk bbrapa ari tu n tnggal plaksanaan dia la lg nnti ikut takwim yg kami udah susun. Sa sbg YDP rasa cam best pula coz sumanya dpt dsusun dgn baik n lpas tu tnggal goyang kaki ja lagi la mo suru jwtnkuasa stiap aktvti utk lksanakannya nnti hehhehehe… Td pnat owh bncang bsama NYDP n Bndahari n Exco Tugas2 Khas bncang psal susun atur bilik operasi JPP yg baru. Pusat kmi kna tukar ptmpt len so bilik lma tu bye bye gaman ja la…

Utk aktvt trdkat ni, sa jd pnaung utk program hari guru nnti. Kira mula2 dlm prncgn mo bwat Ambang ari guru; km tunggu jm 12 masa 16hb Mei nnti tu utk tunggu countdown tp trpaksa dbatalkan coz HEP ckp sbrg aktvt ari guru prngkat rndah x bleh mndahului aktvt prngkt bsar punya. So cam tu km tpaksa btalkan aktvt tu n tumpukan psal event ari guru nnti. Suma klas akan mnydiakan grai makanan dia sndri n kmi akn mlwt2 la n mkn apa mknn yg dsdiakan. Ntah apa lg aktvt yg dsdiakan tu lupa uda aku. Lg pon skrang ni mamai uda ni pnat bwat pbncangan ni n mo tdur lg ni. Bsok kna ikut istiadat bndera jm 6.00 pg lpas smbyg subuh nnti. Kna lah ikut prosedur yg tlah dsdiakan oleh Kem kan. Nasib baik prjlnn aktvt kmi d Kundasang ni sumanya santai n teda bnda2 yg mo press2 ni. Tu yg sa suka tu hehehhe (Ntah apa sa mlalut ni)

K la mo tdur dlu bye bye…

Manganime

Inuyasha. Sa inda brapa ikut ni anime dia

Inuyasha. Sa inda brapa ikut ni anime dia

Ini ada sa dpt psal description psal manga+anime (n doujinshi la myb n so on)

1 War sucks.

2 You CAN have too many women.

3 Smart people wear glasses.

4 Music foreshadows plot.

5 The less you care about sex, the more opportunities you’ll get.
(Inversely, the harder you try, the less you’ll get.)

6 When you die, make a long speech, and don’t finish the last sentence.

7 Snow means love.

8 The best teams come in fives.

9 There’s always room for flashbacks!

10 Speak quietly, pilot a big mech.

11 Believe in goddesses.

12 Teachers have excellent aim with small objects.

13 Vengeance with a mallet is the sweetest revenge of all.

14 Honor is sexy; villainy is irresistible.

15 Women are attracted to losers; men are attracted to ANYTHING.

16 The coolest weapon is still the sword.

17 The hero is never really mad until they hurt his girlfriend.

18 Female androids are sexy; male androids are….male androids.

19 School uniforms are cool only when the collar is open.

20 Love knows no race, species, or logic.

21 You can never have too much hair

22 Daydreaming leads to accidents.

23 Everyone wants to conquer Japan.

24 The cute, fuzzy creature isn’t what it seems.

25 Cherry blossoms mean nostalgia.

26 Losing your temper can be therapeutic.

27 You can never have too many subplots.

28 If she sings, she’s doomed.

29 You always remember the sad endings.

30 Outrageous vehicles only make the hero cooler.

31 The most virtuous character will die.

32 Hot water has innumerable benefits.

33 No matter how much blood is lost, no one can die by a nosebleed.
(The same theory above applies to vomiting.)

34 The girl with the curly hair is always the seductress.

35 If a sister falls in love with her brother, somewhere down the line you will discover that they’re not blood related.

36 All demons/monsters have enormous genitalia.

37 It is possible to incorporate martial arts into any aspect of life.

38 The oldest sister is the nice one, the youngest sister is the brash one.

39 You can do anything to the human body as long as you hit the right pressure point.

40 Consuming enormous amounts of alcohol daily will never have ill effects.

41 Everyone in Japan has excellent singing voices.

42 No matter how many times you rebuild, Tokyo keeps getting destroyed

43 The martial arts expert is always defenseless against a slap from the girl who loves him.

44 TAKAHASHI’S LAW 1: Food is a powerful motivator.

45 When women are sent out to fight the bad guys, there’s always a hunk busily watching over them, often in secret.

46 The longer it takes to say what your punch is called, the less effective it is.

47 “Baka” does not mean a student going for his baccalaureate degree. Stupid

48 The more possessive a woman gets, the less likely she will end up with the man of her dreams.

49 The fate of the planet rests in the hands of the seemingly normal high school student.

50 The heroine must shred her clothes while transforming into something to fight the bad guys.

51 Even the bravest souls can be made weak and helpless by the sight of a cute little puppy or kitten.

52 Never love a Gundam pilot : you’re just destined for disappointment (or a funeral).

53 The vampire isn’t _always_ the bad guy

54 Idiot captains win battles against impossible odds……………………

55 Order takeout at every opportunity–you might get lucky with a wrong number.

56 The police are never anywhere there is a large amount of property damage.

57 A samurai sword can cut through anything.

58 Any love interest will always be possesed by a demon.

59 The sexiest girls are drawn by artists whose last names start with “U”.

60 The English words in Jpop songs are put there only because they sound good, since they don’t make any sense with the rest of the lyrics.

61 Don’t trust the guys with two earrings.

62 Any truly evil person who changes sides for the woman he loves will die in that episode.

63 Hair comes in every shade of the rainbow – and we do mean pink, purple, blue, green….

64 The song “Cry Me a River” takes on a whole new meaning.

Sa amek dari http://www.abcb.com/

Gmbar sa cr d intrnet, coba ko cari…

Lucu owh bnda ni…

Mula2 sa bca ni sa pon x tau apa mo ckp ni bnda. Dorg ni ada kaji ka sblum publish apa2 benda. Tau la kalo stakat mo make fun sja pon at least jga lah tu kbodohan drpd dnampak org. Budak2 zmn skrang ni…

Ni bnda sa dpt dr (ntah) psal ada prbalahan mulut antara org Indonesia dgn org Malaysia. Sa baca forum dorg pon mcm panas jua la ati sa rasa. Bukan psal mo sokong mana satu, tp psal dua2 pun d dlm rumpun yg sama, knapa jua la mo bgaduh. Ada jua yg bagi idea bodoh sngja mo kc api2 iaitu (empon ada pula iaitu…) ckp yg satu ni copycat suma budya dr yg satu ni n ckp ni budya kmi la ntah la n tiba2 mo brebut hak cipta batik la. Hiii naik gila sa mo baca. Blawan punya blawan sma saudara, org yang d sana btpuk2 tangan gembira sakan. Dua2 sa x mo sokong. Nah, sa kc bca kmu 1 of the ntah yg dorg blawan cni…

Kacaunya tata bahasa bangsa taik (malingsia)

Empoon…

malaysia rasis kontol wrote

INDONESIA : Purnawirawan militer
MALAYSIA : Pasukan tak berguna
INDONESIA : rumah sakit bersalin
MALAYSIA : hospital korban lelaki
INDONESIA : menteri kehutanan
MALAYSIA : menteri semak belukar
INDONESIA : telepon selular
MALAYSIA : talipon bimbit
INDONESIA : toilet
MALAYSIA : bilik termenung <— sambil liat tai yee…
INDONESIA : Pasukan terjung payung
MALAYSIA : Aska begayut
INDONESIA : ES Campur
MALAYSIA : ABC(Air Batu Campur)
INDONESIA : belok kiri, belok kanan
MALINGSIA : pusing kiri, pusing kanan
INDONESIA : buldozer
MALINGSIA : setrika bumi
INDONESIA : penghapus
MALINGSIA : pemadam
INDONESIA : Departemen Pertanian
MALAYSIA : Departemen Cucuk Tanam
INDONESIA : sendok
MALAYSIA : centong
INDONESIA : centong
MALAYSIA : sendok
INDONESIA : 6.30 = jam setengah tujuh
MALAYSIA : 6.30 = jam enam setengah
INDONESIA : gratis ngobrol 30menit
MALINGSIA: percuma berbual 30minit
INDONESIA : tidak bisa
MALINGSIA: tak boleh
INDONESIA : ok lah, gw mo tidur dulu
MALINGSIA: k larr, aku nak tido
INDONESIA : WC
MALINGSIA: tandas
INDONESIA : Biji Peler
MALAYSIA : Buah manggut2 geleng2 <— tolol!!
INDONESIA :Nyeponk
MALAYSIA : Teguk kelamin <— jadi pengen di seponk cewek2 berjilbab malingsia neh ha.ha.ha.
INDONESIA : anak kecil
MALAYSIA : budak cilik
INDONESIA : Satpam
MALAYSIA : Penunggu Maling
INDONESIA : Mil/per-jam (MPH)
MALAYSIA : Batu-sejam (Bsj) Ini bangsa masih jaman Batu ternyata…
INDONESIA : Polisi
MALAYSIA : Pak Rela (bukannya polis bro)
INDONESIA : Aduk
MALAYSIA : Kacau
INDONESIA : PANTAT
MALAYSIA : MEMEK/VAGINA <— tolol kaleee
INDONESIA : Di aduk hingga merata
MALAYSIA : kacaukan tuk datar
INDONESIA : anak kecil lagi kejar-kejaran
MALAYSIA : tak boleh kau memburu dia
INDONESIA : 7 putaran
MALAYSIA : 7 pusingan
INDONESIA : Imut-imut
MALAYSIA : Comel benar
INDONESIA : pejabat negara
MALAYSIA : kaki tangan negara
INDONESIA : bertengkar
MALAYSIA : bertumbuk
INDONESIA : pemerkosaan
MALAYSIA : perogolan
INDONESIA : Pencopet
MALAYSIA : Penyeluk Saku
INDONESIA : joystick
MALAYSIA : batang senang <— dildo?? kontol karet??
INDONESIA : Tidur siang
MALAYSIA : Petang telentang
INDONESIA : ONANI
MALAYSIA : Tarik – Dorong Kelamin <— kalo laki2…maksudnya ini kontol ditarik2??? alamak..sakitnya
INDONESIA : cuci mobil
MALAYSIA : cuci kereta
INDONESIA : lemari es
MALAYSIA : petidingin
INDONESIA : Air Hangat
MALINGSIA : Air Suam
INDONESIA : Ikan Teri
MALINGSIA : Ikan Bilis
INDONESIA : Terasi
MALINGSIA : Belacan
INDONESIA : Tahun Lalu
MALINGSIA : Tahun Lepas
INDONESIA : Pengacara
MALAYSIA : Penguam
INDONESIA : Sepatu
MALAYSIA : Kasut
INDONESIA : Ban
MALAYSIA : Tayar (diambil dari cara baca tulisan Tyre dalam english)
INDONESIA : remote
MALAYSIA : kawalan jauh
INDONESIA : kulkas
MALAYSIA : peti sejuk
INDONESIA : chatting
MALAYSIA : bilik berbual
INDONESIA : selang air
MALAYSIA : karet
INDONESIA : rusak
MALAYSIA : tak sihat
INDONESIA : rusak
MALAYSIA : bomba
INDONESIA : sabuk pengaman di pesawat
MALAYSIA : tali keledar
INDONESIA : keliling kota
MALAYSIA : pusing pusing ke bandar
INDONESIA : aqua= air mineral
MALAYSIA : aqua= perek (beneran gak ya)
INDONESIA : Tank
MALAYSIA : Kereta kebal
INDONESIA : Jalan-jalan
MALAYSIA : Makan angin <– kenyang gak??
INDONESIA : Helm
MALAYSIA : Topi Keledar
INDONESIA : Kedatangan
MALAYSIA : ketibaan
INDONESIA : bersenang-senang
MALAYSIA : berseronok
INDONESIA : Penjudi
MALAYSIA : Kaki Judi
INDONESIA : Pemabuk
MALAYSIA : Kaki Botol
INDONESIA : bioskop
MALAYSIA : panggung wayang
INDONESIA : rumah sakit jiwa
MALAYSIA : gubuk gila
INDONESIA : dokter ahli jiwa
MALAYSIA : DoKter gila <– orang gila kok jadi dokter?
INDONESIA : narkoba
MALAYSIA : dadah
INDONESIA : Pintu darurat
MALAYSIA : Pintu kecemasan
INDONESIA : Hantu Pocong
MALAYSIA : hantu Bungkus <— berapa harganya kalo 2 bungkus?
goblok bin tolol ha..ha..ha..

Ntah la wat eva la U…

Pprangan 2 pnjuru ni naseb bek jua la ada yg brabes mo kc tenang…

prof_luthfi_com wrote

selamat saja kepada semua pemenang, baik dari malaysia atau indonesia..
kenapa kita harus bertengkar, apa untung nya bagi kita sesama orang pribumi, bukan orang kerajaan atau orang elit politik..
kita disini sama-sama blogger, cheatter, penghuni dunia maya..
saya bermain di mIRC, saya bertanya kepada orang malaysia:
me: kenapa kita sesama manusia biasa n serumpun saling bertengkar?? apa untung nya kita terpancing emosi oleh sedikit orang yang melakukan provokasi??
orang malaysia: ada 3 faktor besar, yaitu GENGSI, kemenangan, dan solidaritas, bila kita saling mengerti dan saling terbuka diri insyaallah kita bisa dipersatukan, kami sesungguhnya menghargai indonesia, dan kami juga yakin indonesia menghargai kami..
me: setuju sekali, emang itu analisa saya selama ini, tidak ada pertengkaran yang menguntungkan, berdamai untuk negara indonesia n malaysia, bahkan untuk dunia.. saya mempunyai opini, kita adalah negara berkembang, kalah oleh negara maju, bagaimana bila kita bersatu membentuk benteng dari negara maju dan maju bersama-sama, saling membahu
malaysia: ya saya setuju, kita orang IT, mulai dari internet, mari kita satukan semua teman2 kita yang sedang bertikai di dunia maya,
DAMAI INDONESIA DAN MALAYSIA,
KEHIDUPAN AKAN BERLANGSUNG INDAH DENGAN PERDAMAIAN
dalam hadits berbunyi, saudara paling dekat adalah tetangga mu, bila kamu memerlukan bantuan, yang paling tahu terlebih dahulu adalah tetangga disamping mu, bukan saudara jauh, atau kerabat
bila ada yang kurang berkenan atau yang mempunyai misi dengan kita untuk menyatukan indonesia dan malaysia, silahkan berdiskusi dengan saya YM: bagong_ipb1
pretenD << nick berbahaya, provokator, bukan manusia, lebih kejam dari terorist, saya tantang kamu berdebat atau berkelahi, kenapa kamu begitu menyukai perpecahan, setan, iblis laknat.. terkutuk lah kau di dunia dan akhirat itu sumpah dari segala penjuru dunia

Tp cian d salah erti…

Sa pon inda tau psal camna mo slsai bnda ni. Apa2 pon kta yg mc blom tlibat dgn apa2 bnda yg kin panas ni sboleh2 nya elakkan la. Jan smpai kta nnti…

…ntah sa teda tau apa lg mo tulis hehehe

Apa2 pon

Behave urself!

Koir dolu2

Lma uda ni gmbar tym koir utk konvo kakan2 n abg2 KPLI dolu2. Bes owh...

Lma uda ni gmbar tym koir utk konvo kakan2 n abg2 KPLI dolu2. Bes owh...

Ntah tiba2 sa suka mo review balek pristiwa2 zman2 dahulu kala. Cam org tua owh tngo balek knangan2 silam d zaman mc muda rmaja. Takan sa jd tua uda?

P.S: Dorg slalu ejek sa tua… T_T

Satu Malaysia, Rakyat Didahulukan, Pencapaian Diutamakan

Dlu ada sa mo jnji kc msuk apa2 pnulisan ilmiah d dlm blog ini tp inda ada msa sa ooo mo analisis mana2 bhn yg sa uda baca. bnyak ba slama ini sa survey2 dr buku2, intrnet even dr dngar org bcerta dari jauh (heheh) psal suma bnda2 yg sa suka ni (tp kwan2 sa yg len inda suka). Inda apa utk pmbukaan prbncgn ilmiah ni meh kta sntuh psal konsep yg PM baru kita ni bawa.

Smbil2 sa dngar lgu Loveholic (Koda Kumi) ni n on da way kc update buku log utk dtengo keesokan ari (apada mlalut lg…), tiba2 sa tringat ada Cg Jais suru sa jd moderator utk bncangkan konsep (pada sy lbih trtumpukan pd slogan) yg dbwa oleh PM baru kita (ntah apa mo kc singkat nma dia sa teda tau). So sbg psdiaan, sa tulis2 la ah apa yg sa tau stakat ini utk tatapan umum n mana tau ada yg mo tmbah2 jua (kalo ada la yg trpuluk buka blog sa ni…)

Konsep ‘SATU MALAYSIA’ ini cam pndekatan yg PM mau capai mtlamat sbg sbuah ngara bangsa MALAYSIA. Rasanya bnda tu cam sma ja cam matlamat PM2 yg len (masing2 ada slogan nya sndri heheh). Tun Mahathir konsep dia cam “brsih, cekap n amanah” (itu ka tu cam motto polis ja sa rasa) n pak lah pula ntah mana satu tagline dia ni samada “cmerlang, gmilang, trbilang” or “krja dgn sa bukan utk sa” or ” sa hamba no.1 ngara” (ntah pmbacaan sa ni mc blum luas).

Ktiga2 PM ini wlaupun bbza cara, stail, teknik cam mana dorg memerintah (slogan pon bbeza2), tp mtlmt dorg sma ja, iaitu mjadikn etnik2 yg saling brintegrasi ant satu sama lain bsatu membntuk satu bangsa yg kuat (ntah bila tu konsep bngsa Msia dperkenalkan).

Bg sa la kan, konsep yg PM baru bawakan tu bukan lah ssuatu yg baru.Anwar Ibrahim pon rsanya prnah kc kenal konsep politik yg mnolak politik prkauman. tp ianya ssuatu yang sukar utk dperjuangkan coz klo tngo dr realiti sis politik Msia yg kuat butul dia punya prkauman, trus ilang ja cam tu ja…

Tp Najib scara tiba2 kestau konsep “satu Msia” cam ssuatu bnda yg baru (bg sa lah…) cam dia mo cr ssuatu yg bleh tarik prhatian org len yg dia mula uda brtugas (myb ja la no offence aaa…). Cam contohnya, ssorang baru ja dnaikkan pngkat p jadi pengurus, msti la dia mo bwat ssuatu yg havoc supaya org2 len cakap, “wah, aktif ooo ni pngurus baru. Inda sia2 kita pilih dia…” cam tu la lbih kurang…

N trus jua timbul bnda len trutamanya dari mulut phak pmbangkang sndri. Dorg ckp konsep “1 Msia” ni copycat dgn konsep yg dibawa mrka slama ini “Malaysian Malaysia”. Sa pon inda brapa tau apa bza 2 bnda ni tp kalo ikut yg sa baca (intrnet), Najib gtau konsep “1 Msia” ni :
a) Tidak sama dengan konsep Malaysian Malaysia
b) Di bawah konsep itu bererti bahawa kita berdiri, kita berfikir dan bertindak sebagai bangsa Malaysia. Dan kita mengambil tindakan berdasarkan semua kumpulan etnik dalam negara kita.
c) Tidak mengenepikan dasar afirmatif, dasar untuk menolong kaum bumiputera asalkan dasar itu dilaksanakan dengan cara yang adil dan memberi pertimbangan kepada golongan bumipuera yang layak mendapat sesuatu pertimbangan daripada kerajaan.
d) Mahu kita keluar daripada cara bertindak dalam tembok etnik yang kita amalkan sejak sekian lama.

Kalo konsep “Malaysian Malaysia” pula sa tbaca trsasar dari landasan -prlembagaan n kontrak sosial yg sudah dprstujui bsama suatu ktika dahulu.

Wlau mcam mana pun bntuk konsep itu, sama ada ianya sesuatu yg baru ataupun diceduk semula dari yg dolu2 punya, kta tngo dulu camna prancangan dia dlm mlaksanakan bnda ini. kira ok la jua la slogan dia tu cam lbih direct to the point bbanding slogan2 yg len cam cmrlang, gmilang, trbilang ka ntah apa lg tu yg bg sa trlalu abstrak utk dfahami (kalo ikut pmahaman sa lah…)

Sa mc ingat (ntah sepa yg ckp) susah kta mo bntuk bangsa Msia ini, prlukan bnyak pngorbanan, prlukan rombakan besar2, prlukan prsefahaman ant semua etnik, suma prubahan ini bgantung sama sistm politik n sis pndidikan kta sndri camna kta mo lalui hlgn ini dulu dlm mmbntuk proses asimilasi ant stiap etnik dlm mmbntuk bangsa Msia

Ini sa jumpa di forum org len,

if malaysia want the real ONEMALAYSIA concept,
you must press Ctrl+Alt+Del and restart your country.
ubah perlembagaan
ubah race based politic
ubah race based school
hilangkan ketuanan melayu
hilangkan konsep kaum pendatang
junjung tinggi bahasa melayu

Ntah itu cuma idea ja tida smstinya mo ikut kan. Sa no komen la klo smpai ktuanan Mlayu tu dhilangkan. Bg sa, kalo bnda tu dhilangkan, cam ngara ni ilang trus identiti dia. Spatutnya, itu bnda prlu dkekalkn coz itu yg mmbezakan Msia dgn ngara2 len. Kta sndri bleh nmpak nasib pnduduk2 asal dlm ngara2 trtentu yg ilang ktuanan dia n tmpt nnek moyang dia slama ini di amek pnduduk luar n d modified n dsesuaikan supya sepa2 yag ada d sana suma sama ja. Kta bleh nmpak sndri cth2 yg bsar cam ktuanan pnduduk asal d AS (red indian ka origin d sana?) cam teda suda n ngara itu cam teda tagline utk dprkenalkn p sluruh dunia (tag dorg myb org barat la). Bleh jua kt tngo d ngara2 len cam Afrika slatan, Australia dll cth yg bleh kta nmpak sndri.

Knapa la kta x mngkalkan identiti ngara kt sbg slah sbuah ngara d kwsan nusantara. Pnduduk luar nusantara yg bhijrah pon mstilah pndai faham2 jua konsep ktuanan tu. Takan la d sana ktuanan d ngara ini trpaksa dkorbankan smata2 mo amek ati dorg yg bhijrah dr ngra len p ngara cni (wlaupun itu suda lma brlaku). Skurang2nya bsyukurlah Msia mngintegrasikan ant etnik n kbudayaan msing2 masih trjaga. kalo sumanya diasimilasikan cam stail ngara2 len, nama sndiri pon x dpt ikut budya sndri n trpaksa ikut praturan yang suda diasimilasikan n msti diikuti bg mngekalkan konsep 1 bangsa itu. Nanti nama Awang bin Selamat rupa2nya etnik Cina (contoh). cam tu la kunun bnda2 yg trlintas d pkiran sa yg pndek ni.

Kalo itu rumah orang len, kita sbg ttamu bwat la cara ttamu, hormat tuan rumah, ikut peraturan yg udah dtetapkan oleh tuan rumah n jaga tu klakuan supya x mnyinggung prasaan tuan rumah. wlaupun udah lama tinggal sma2 tuan rumah, prlu ingat jua la balek bnda2 ini yg prnah kna ikut msa awal2 lagi. takan la mo naik kepala uda n mao rumah tu kna share 50-50 atas sebab2 trtentu. Kalo cam tu, bagus convert ja tu rumah jadi balai raya, suma org bleh guna ssuka ati sbb itu milik bersama. Cian la tuan rumah yg asal coz rumah dia uda d ubah milik bukan lagi milik sndri tp mlik brsama. Apa bleh bwat, ttamu yg dulu uda naik kapla n slama ini tuan rumah sntiasa bbuat baik sma dorg. Nasi udah jd bubur, skrang pning pikiran sama ada mo prtahankan rumah sndri ataupun trpaksa share sama2…

Empoon, jauh menyimpang udah ni. Nilah ni, uda la guna ayat2 mlampau2 pasar, pndai mlalut lagi. Inda apa. Apa2 pon kta tunggu n lihat apa yg akan PM baru lakukan utk kmajuan ngara ini. Gunakan slogan itu sementara dia masih panas lg. kal sjuk kin malu ja kalo ckp2 lg…

p/s: Mana yg pnting, etnik ka agama?

Tambah ah kalo ada2 yg sa ttinggal, besa la budak baru blajar…